viernes, 8 de febrero de 2008

Regles bàsiques de composició fotogràfica (Part1)

1-Centre d'interès

Cada fotografia hauria de tenir un centre d'interès. Que vols visualitzar en la foto? Hauria de ser obvi per a qualsevol que miri una fotografia saber de què és la foto. És el que es denomina el centre d'interès. Encara que es denomini centre, el centre d'interès no ha de ser necessàriament l'objecte que estigui en en el centre de la foto ni ser l'objecte que ocupa la major part de la imatge. És la primera regla d'una bona composició, ja que és la més important. Simplement decideix abans de disparar el motiu sobre el qual vols prendre la fotografia. Tot el que cal fer a partir d'aquí és enfocar l'element sobre el qual volem centrar l'interès.




2-Emplenar l'Enquadrament

Aquesta regla pot semblar bastant òbvia, però la veritat és que moltes vegades fallem a l'aplicar-la. Si volem contar una mica en una foto, ocupem la major part amb aquest "alguna cosa", assegurant-nos que es converteix d'aquesta manera en el centre d'atenció. A més, d'aquesta manera eliminem possibles elements que restin atenció. És una fallada massa comuna el voler treure massa coses en una única foto. AL final, el que aconseguim és que no quedi massa clar què és el que volíem ensenyar. Davant el dubte de si alguna cosa ha de sortir o no en la foto, treu-lo.




3-Elements imparells i el numero 3

Sembla existir una percepció especial dels nombres imparells en fotografia, i especialment dels grups de tres elements. Un únic element pot transmetre solitud o aïllament, amb dos elements una foto pot quedar massa bé equilibrada i estàtica, i quatre elements poden resultar massa per a distribuir. Per algun motiu que no sé explicar, a les persones ens agrada el nombre 3. En fotografia sol funcionar l'agrupació de tres elements com centre d'interès.




4-Regla dels terços

La Regla dels Terços és una de les regles més bàsiques de composició fotogràfica. Qui més i qui menys l'ha escoltat esmentar alguna vegada, encara que és possible que no tinguis clar del tot el que significa. La regla dels terços consisteix a dividir la imatge en tres terços imaginaris horitzontals i verticals. Els quatre punts d'intersecció d'aquestes línies fixen els punts adequats per a situar el punt o punts d'interès de la foto, allunyant aquest del centre de la fotografia. Aquests quatre punts d'intersecció es denominen punts forts. En cas d'existir un únic punt d'interès, és preferible situar-lo en un dels quatre punts d'intersecció en lloc d'en el centre de la imatge. En cas d'existir dos, buscarem dos d'aquests punts, si pot ser diagonals. Aquesta regla no té aplicació en tots els casos però si és bastant efectiva.




5-Regla del moviment

És una regla basica a aplicar en la composició de la fotografia, tenint aplicació en aquelles fotos dotades de moviment. Un mal enquadrament pot desmerèixer una fotografia en moviment dificil d'aconseguir. La regla del moviment és molt senzilla, i mai hem de perdre-la de vista. Per a aquelles fotos que desitgin transmetre moviment d'objectes, els elements en moviment han de "entrar" en la fotografia, és a dir, han d'estar a un dels costats de la fotografia, deixant major espai en la direcció del moviment. En el següent exemple, podem veure com el Toni Elias traça una curva i podem intuir quina serà la traçada i direcció que adoptarà.




6-llei de la mirada

Aquesta llei és identica en composicó a la del moviment. Deixarem la persona, animal etc a un costat i deixarem més espai lliure per potenciar el recurregut de la seva mirada i així fer-la més intensa.




7-Línies convergents

Un dels principals elements compositius amb el qual comptes a l'hora de fer una foto són les línies. Un tipus concret de línies són el que es denominen línies convergents. Quan estem fent fotografia de paisatges, un dels elements que més utilitzem a l'hora de compondre la nostra foto, moltes vegades sense adonar-nos, són les línies convergents. I és que les línies són un dels elements visuals més forts dels quals disposem en la naturalesa per a ajudar-nos a donar més interès a la nostra foto. I si a més contem amb diverses línies que conduïxen al mateix punt, disposarem d'una eina infalible per a conduir l'atenció de l'espectador.
Perquè entenguis el concepte de línies convergents utilitzaré un exemple en un passadis del metro. Comprovaràs com les dues linies de fluorescents i les parets tendeixen a ajuntar-se segons s'allunyen en l'horitzó, fins a perdre's en l'infinit, on s'uneixen en un punt. Realment sabem que les llums i les parets transcorren paral·leles, però l'efecte òptic que es produïx és que les línies convergeixen en un punt.


L'ús de diferents objectius en fotografia pot fer variar completament l'impacte de les línies convergents en una foto. Per experiència, l'ús de focals curtes sol ser especialment útil a l'hora d'utilitzar el recurs de la convergència de les línies. Aquest efecte és especialment notable quan ens situem entre les dues línies. El motiu és degut al fet que la percepció de la distància existent entre les línies en el punt de partida és major del que realment és quan vam utilitzar un gran angular. A l'exagerar la distància entre les línies crea un major impacte en la fotografia.

Moltes vegades el que voldràs és afegir interès a l'instant on s'uneixen les línies. Com l'ull es va a dirigir a la convergència, és un bon recurs per a situar aquí l'element central de la fotografia. Pot ser un tren que s'acosta, o una persona que es troba en un camí, ... Les línies conduiran la mirada a aquest punt inevitablement. Si a més situas el punt aplicant la regla dels terços, tens captat el centre d'atenció amb un efecte magnètic que farà que no puguis retirar la mirada d'aquest objecte.

3 comentarios:

Gerard dijo...

Sendu!!! Collons tio com t'ho has currat. M'agrada molt els comentaris que fas i de la manera en com expliques les tècniques per tal de realitzar una bona composició en el moment de fer una foto. Felicitats pajaru. Molt guapo el blog. Per cert,a favoritos directe je je.

Ens veiem a Cal Min d'aquí una estoneta.

Anónimo dijo...

Molt bona i entenedora aquesta secció. a veure si ho provo i faig alguna foto tant xules com les teves.

Felicitats.

Anónimo dijo...

hola!espero que el puguis veure...
bueno, m'alegro molt per tu i per aquesta bona aficio.

m'aradat tot molt i t'haig de felicitar per la bona feina que estas fent. no deixa de sorprendre'm que siguis tan autodidacte i que a sobre que despres et surti tant bé.

també t'haig de donar les gràcies "estar al meu costat" tos els dies i fer-ho tot més agradable,

auuuuuupa, auuuuuupa!
VIVA SAN FERMÍN