sábado, 16 de febrero de 2008

Tècnica del "Panning" o "Barrido"

El "Panning" és una tècnica fotogràfica que s'utilitza per fer fotos d'objectes en moviment, de manera que l'objecte surti estàtic i el fons mogut.

La tècnica "Panning" consisteix a seguir l'objecte en moviment que volem fotografiar amb la nostra càmera, disparar la foto mentre continuem amb el moviment del mateix, i gràcies a una velocitat d'obturació lenta, aconseguir una imatge raonablement nítida del subjecte sobre un fons borrós ("barrido").
La situació ideal és dona quan puguis col·locar-te a certa distància de l'objecte i puguis fer servir un teleobjetiu. És important que el subjecte a fotografiar es desplaci el més paral·lel possible a la càmera. Quan menys paral·lel sigui aquest moviment, més dificultat tindrem per a poder aconseguir l'efecte. Per aconseguir-ho, hauríem d'utilitzar una velocitat d'obturació relativament lenta. Velocitats de/1 40 o 1/20 podrien estar bé, depenent també de la velocitat que és mogui el subjecte. No és el mateix un cotxe que és desplaci a 70 km/h que un F1 que va a més de 200km/h. En aquest segon cas podriem necessitar una mica més velocitat d'obturació per a treure el mateix efecte. Amb velocitats massa ràpides congelarem tota la situació, fons inclòs, amb el qual no aconseguirem aquesta sensació de moviment. Amb velocitats excessivament lentes, és bastant probable que tota la fotografia surti moguda, amb el qual tampoc aconseguirem el nostre objectiu. El millor per a utilitzar aquesta tècnica és tenir un monopeu. Amb ell evitarem que la càmera és desplaci en sentit vertical i solament ho farà en horitzontal, facilitant així la tasca.

Exemple:

A una velocitat d'obturació alta (1/640), el cotxe i el fons estan totalment congelats.

Parcticant el "panning". Velocitat d'obturació lenta (1/30), el cotxe surt "nítid" i el fons borros.

No hay comentarios: