sábado, 17 de mayo de 2008

Minicurs de Fotografia. Part 2: Parts importants d'una càmera

Vaig a fer el recorregut de les parts més importants seguint el camí que segueix la llum a l'entrar en la nostra càmera, principalment una réflex:

1-Objectiu:

És el conjunt de lents o lent que s'ocupa de dirigir la llum al sensor per a aconseguir la major i més fidel quantitat d'informació de l'escena que observem. Se sol dir que un objectiu com més pesat més qualitat oferix, a causa de la quantitat i la grandària de lents que alberga; quanta més llum siguin capaç de captar millor. Això és per al cas d'objectius réflex o compactes avançades, en el cas de càmeres compactes és normal que les lents siguin d'una grandària molt petita. Els objectius poden ser més o menys lluminosos segons el seu diafragma.

2-Diafragma:

El diafragma es troba situat dintre de l'objectiu, i és un conjunt d'aspes que conformen l'orifici per on entra la llum, les quals es tanquen o s'obren per a deixar entrar major o menor quantitat de llum. Com més petit és l'orifici més profunditat de camp obtenim, és a dir, enfoquem més parts de l'escena i obtenim més nitidesa. Però de la profunditat de camp ja parlarem més endavant. Els valors del diafragma (més o menys obert) es representen amb el nombre f, i hem de tenir en compte que un nombre f 3,5 es refereix a un diafragma més obert que un f 16. Com s'aprecia en la imatge.

3-Mecanisme d'enfoc:

Ens ajuda a disposar les lents més prop o més lluny per a aconseguir millor nitidesa de l'objecte que volem enfocar. Aquest mecanisme en càmeres réflex es troba en l'objectiu i es pot controlar manualment, mentre que en una compacta funciona automàticament.
4-Obturador:


El obturador s'ocupa de controlar la quantitat de llum que arriba al sensor mitjançant una sèrie de curtines que s'obren i tanquen. Segons la velocitat d'obturació passarà més o menys llum. Com més temps passada oberta el obturador més llum entrarà, però hi ha més possibilitats d'aconseguir una imatge menys detallada. Una velocitat de 1/125 deixarà passar menys llum que una velocitat de 1/13. De la relació velocitat d'obturació-nitidesa parlarem també més endavant.

5-Visor:

És la part de la càmera que ens permet veure l'escena que anem a fotografiar. Segons el tipus de càmera pot ser diferent. Si parlem d'una réflex, el visor és una finestreta petita per la qual gràcies a una sèrie de lents i miralls col·locats estratègicament podem veure l'escena tal com la captarà el nostre sensor a través de l'objectiu. Encara que en l'actualitat s'està incorporant a la majoria de les càmeres réflex la manera liveview. Aquest consisteix que el sensor s'ocupa de captar l'escena i ens la mostra en temps real per la pantalla de la càmera. Procés que realitzen les càmeres compactes digitals.


Ara podeu veure una radiografia d'una réflex


El sensor és el panell on anirà a parar tota la llum que reculli l'objectiu. Està format per píxels sensibles a la llum, i tant la grandària del sensor com el nombre de píxels que ho formen són importants per a conèixer la resolució de les fotografies i la seva qualitat.
Informacio extreta de Xakatafoto

No hay comentarios: