domingo, 10 de febrero de 2008

L'hora blava

Potser hagis escoltat parlar sobre "l'hora blava", en anglès la "magic hour" o fins i tot la "golden hour". És un dels moments més espectaculars per a realitzar fotos.
Però ja saps què és? I quan es produeix? I què fer quan te la trobes?
No creguis que fotografiar aquest moment és gaire complicat, pots aconseguir instantànies d'una espectacularitat impressionant.
L'hora blava no és més que l'hora prèvia a la sortida del sol i la prèvia a la seva posada (aquests intervals de temps són aproximats). Aquesta llum té certes particularitats. Per exemple, durant aquests períodes de temps, la llum natural és molt difusa, el que es tradueix en una alta qualitat de la il·luminació de l'escena. D'altra banda, la situació del sol respecte a l'horitzó fa que es produeixi un curiós fenomen físic, de manera que es produeixin les espectaculars albes o capvespres replets de colors càlids o molt blavosos. A més de fotografiar paissatges amb aquesta llum tan suggeridora, és altament apropiat per als paisatges urbans per un simple motiu, i és les ciutats, iluminades mitjançant la llum artificial de fanals, edificis, cartells publicitaris, etc, amb el que es barreja la llum natural amb l'artificial, podent captar cels i construccions urbanes il·luminades simultàniament, com per exemple, la fotografia que pots veure a continuació


Què és el que pots fer per fer fotografies durant l'hora blava?
Doncs hauràs de practicar i fer diverses proves, però et deixo unes bases que et poden fer servei:
1-Ús del trípode. Indispensable.
2-Hauràs de jugar amb el temps d'exposició. En funció de la llum natural que encara puguis apreciar serà més o menys llarga.
3-Hauràs de fer el mateix amb l'obertura del diafragma, jugant amb els valors d'un en funció de l'altre (major temps d'exposició implica menor obertura i viceversa).
4-Per a aconseguir que la llum dels fanals sembli una estrella (amb aspes) el que has de fer és tancar el diafragma.
5-A l'utilitzar temps d'exposició llargs, fes servir el control remot o el temporitzador de la càmera, aixi evitaras tocar-la i en conseqüència que la imatge no et surti moguda.
6-Si fotografies en RAW t'estalviaràs problemes amb el balanç de blancs.

Com últim consell, et diré que pensis amb antelació quina foto vols fer. Si coneixes bé la ubicació des d'on dispararàs millor. Pensa que encara que tindràs una bona estona per a fotografiar, l'hora blava no és infinita.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Caram!!
T'ha quedat un blog molt maco i interessant.
Fas que fins i tot jo em vegi capaç de fer aquestes fotos tan cullunudes!!!!

Felicitats! El seguiré visitant...

Anónimo dijo...

Ei Cristian, molt guapa la iniciativa. I jo que pensava que aquest cel ho ha havies fet amb "Fotoxó" jejejeje. En serio, no coneixia aquest fenomen. Me l'apunto.
A veure a que esperes a penjar més fotos de la teva flamanet E-3!!!

Ens veiem company!

Salva