lunes, 28 de abril de 2008

Retrats. Part 2

8 petites claus per millorar els retrats

Un retrat és una fotografia d'un rostre simplement, però generalment té connotacions més profundes. El retrat fotogràfic s'entén com una imatge d'alta qualitat que a més de capturar l'aparença física d'una persona, plasma emocions, sentiments etc.
A continuació enumero diversos consells per a millorar els nostres retrats:

1.- Crear un bon ambient.

El model ha de trobar-se còmode i per a això podem mantenir una conversa desenfadada, fins i tot gastar alguna broma. El nostre objectiu ha de ser trencar el gel i que el model oblidi la càmera.

2.- Utilitzar una òptica idònia.

Com ja hem comentat en l'article anterior, una focal fixe o un teleobjectiu mig son ideals. Tenint en compte el factor de conversió de la càmera (segons grandària i proporció del sensor), el més adequat és una lent de 85 mm (1,6x), 90 mm (1,5x) i 70 mm en el cas dels sistemes quatre terços (2x).

3.- No oblidar-nos del fons.

El fons també importa. Procura localitzar fons neutres i, si és possible, desenfoca'ls. El nostre objectiu és evitar els fons confusos que treguin protagonisme al model.

4.- Maquillatge.

Ombres d'ulls, rímel en les pestanyes, maquillatge base per a evitar lluentors en la pell, lluentor de llavis... solen millorar els retrats femenins.


5.- Front si, barbeta no.

Un retrat el pots composar de moltes maneres, moltes vegades l'imatge és tallada per l'alçada del front però mai ho heu de fer per l'açada de la barbeta. feu la prova

6.- La llum.

La disposició bàsica d'il·luminació en estudi implica dues llums: una llum principal ( a l'esquerra de la càmera a uns 45º) i una llum secundària menys intensa que suavitza les ombres (a la dreta a uns 45º de la càmera).

Un esquema amb el qual s'obtenen resultats més glamurosos que amb l'esquema anterior (45º/45º) és amb un reflector amb paraigües sobre la càmera i un altre d'ajuda a a la dreta. No podem oblidar que amb la llum natural podem obtenir resultats sorprenents. La llum proporcionada pel sol al final del dia és molt apropiada.
Si no disposem d'un reflector podem utilizar una cartulina blanca, un cartró ploma blanc o podem forrar una llibreta amb paper d'alumini per que ens faci rebotar la llum que ve en sentit contrari i així minimitzar les obmbres dures.

7.- L'alçada de la càmera.

Generalment la millor altura a la qual hem d'obtenir els retrats ens la marcarà l'altura dels ulls dels nostres protagonistes. Us recomano que feu una prova: treure tres fotos, una amb la càmera a nivell dels ulls del subjecte, altra per damunt i una altra per sota. Veureu la diferència.

8.- L'enquadrament. (els 5 més classics)

Podem utilitzar els següents:

Primerisim Pla: Acostuma a ser un detall del rostre


Primer pla: El rostre ocupa la totalitat de la imatge.


Pla mig: Rostre, coll, espatlla i fins i tot una part dels braços


Pla americà: Del genoll cap amunt.Pla general: Vista completa del model i part del seu entorn.

No hay comentarios: