domingo, 27 de abril de 2008

Retrats. Part 1

Quin objectiu és l'adequat?

Existeix tanta varietat d'objectius en el mercat que resulta fàcil perdre's a l'hora de triar el més adequat per a un ús concret, al que cal afegir que existeixen diferents distàncies focals, obertures i altres característiques que ho compliquen encara més. Per això, anem a concretar alguns consells parar triar bé una lent en funció de l'ús que li anem a donar. En aquesta ocasió anem a començar amb els més adequats per a prendre retrats.

Hi ha dos punts a tenir en compte a l'hora de prendre un retrat: que el subjecte quedi ben diferenciat del fons i que mantingui unes proporcions adequades. Per això, sempre s'ha tingut com ideal (en la fotografia tradicional) un teleobjectiu amb una distància focal d'uns 135 mm. Tenint en compte el factor de conversió de la càmera (segons grandària i proporció del sensor), el més adequat és una lent de 85 mm (1,6x), 90 mm (1,5x) i 70 mm en el cas dels sistemes quatre terços (2x). Això no significa que no puguem moure'ns en altres distàncies, depenent de la situació (interior o aire lliure) i del subjecte.
Les millors gammes de focals per a retrats oscil·len entre 90 i 135 mm. Si busquem un retrat de mig cos o cos sencer podem fer-lo correctament amb un objectiu que permeti una distància focal d'entre 50 i 70 mm. La lluminositat de l'objectiu també és molt important, si volem captar retrats aprofitant al màxim la llum natural és necessari que disposem de grans obertures de diafragma (1.8, 2.8 per exemple), que a més són ideals per a assolir un bon desenfoc del fons.
Una focal fixa és ideal, sobretot en nitidesa i qualitat de bokeh (desenfoc) . Per contra, cal tenir en compte que solen tenir un preu més elevat i que ens obliga a moure'ns per a trobar la composició i la distància adequades. Òbviament, podem saltar-nos aquest estàndard per obtindre altres resultats amb angulars, amb els quals assolirem emfatitzar algun tret o aconseguir altres efectes més creatius i originals. És cert que un objectiu angular no és el més adequat per a un retrat en la majoria de les ocasions, ja que no manté les proporcions apropiades, amb la consegüent distorsió que en els retrats es fa més pronunciada.




2 comentarios:

eCuxart dijo...

com sempre un article de puta mare.
jo em pensava que per retrats s'aconsella un objectiu fixe per aixó, amb una obertura gran (1.2,1.4 o 1.8). a part d'entrar llum a cascoporro i poder fer fotos sense necesitat de flash, amb aquesta obertura tot el que no hagis enfocat queda totalment borrós.

Anónimo dijo...

Me da envidia no saber catalán para poder leerte, aunque sólo ver tus fotos ya es un placer. Saludos.

http://www.flickr.com/photos/txomin2/